ALGEMENE INFORMATIE

Algemene informatie

Iedereen vanaf 4 jaar kan lid worden van HTC Son. Niet alleen jonge kinderen, maar ook oudere kinderen én (jong)volwassenen zijn van harte welkom om te hockeyen bij HTC Son. Hockey ervaring is mooi meegenomen, maar zeker niet vereist. Wel is het belangrijk dat wanneer je in een team wordt ingedeeld en wedstrijden gaat spelen, je op zaterdag (voor kinderen) of op zondag (voor volwassenen) beschikbaar bent.

Rond juni/juli van ieder jaar worden de teamindelingen voor het volgende seizoen, dat in september start, bekend gemaakt. Vanaf september worden er trainingen gegeven en worden er - afhankelijk van de leeftijd - wedstrijden gespeeld tot aan de winterstop (december). Tijdens de winterstop is het mogelijk om deel te nemen aan zaalhockey trainingen en/of zaalhockey wedstrijd competitie. Na de carnavalsvakantie (maart) gaan de trainingen en de wedstrijden van de veldhockey competitie weer verder tot aan het einde van het seizoen (juni).

Als je lid wilt worden van HTC Son en je bent ouder dan 6 jaar, zal er gekeken worden of het op dat moment nog mogelijk is om je in een team te plaatsen. Mocht dat niet zo zijn, dan word je op een wachtlijst geplaatst en kun je in elk geval trainingslid worden. Je kunt dan mee trainen om de basistechnieken van het hockeyen te leren, of als je al hockey ervaring hebt, met de reguliere trainingen mee trainen.

Funkey hockey

Kinderen van 4 en 5 jaar (groep 1 of 2) kunnen meedoen met Funkey hockey. Met Funkey hockey maken kinderen op deze manier laagdrempelig en spelenderwijs kennis met sportief bewegen. Door middel van leuke trainingsspelletjes en spelmaterialen die bij de leeftijd passen, worden de jonge kinderen op het kunstgrasveld door goed opgeleide trainers enthousiast gemaakt om te bewegen. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van balvaardigheid. De trainingen zijn één keer per week een uur. De Funkey kinderen worden nog niet in een team ingedeeld en spelen ook nog geen wedstrijden.

Je kind kan in gewone sportkleding en op sportschoenen naar de training komen. Scheenbeschermers en een bitje zijn voor de Funkey trainingen nog niet verplicht, maar mag uiteraard wel. Een stick heb je ook nog niet nodig, HTC Son zorgt voor alle andere materialen. Je hoeft verder alleen maar een flesje water mee te geven.

O8 categorie

Kinderen onder 8 jaar (O8, voorheen F categorie) trainen één keer per week en spelen in principe op zaterdag ochtend wedstrijden. De kinderen spelen wedstrijden met 2 goals per team (dus vier goals op het veld) in een 3 tegen 3 vorm. Hierdoor komen kinderen veel aan de bal, kunnen ze veel scoren en hebben ze een hoge betrokkenheid bij het spel. Er is geen aparte keeper. Ook is er geen scheidsrechter, maar een spelbegeleider. De spelbegeleider bij de thuiswedstrijden is meestal een coach of een andere ouder. Het is de bedoeling dat de spelbegeleider het liefst zo min mogelijk fluit en de voortgang van het spel bewaakt. Ook begeleidt hij/zij de spelers en zorgt voor een sportief verloop van de wedstrijd. De wedstrijden duren 2 x 20 minuten en er is tussendoor 5 minuten rust.

O9 categorie

Kinderen in de leeftijd jonger dan 9 jaar trainen in principe één keer per week en hebben op zaterdag ochtend hun wedstrijden. Bij een wedstrijd spelen ze 6 tegen 6 inclusief keeper. Ze spelen op een kwart veld met voor ieder team één doel. De wedstrijden duren 2 keer 25 minuten met tussendoor 5 minuten rust. Net als bij de O8 categorie is een coach of andere ouder de spelbegeleider.

O10 categorie

De kinderen uit de O10 categorie trainen in principe twee keer per week en de wedstrijden vinden plaats op zaterdag ochtend. Zij spelen de wedstrijden 8 tegen 8 (inclusief keeper) op een half veld. Met ingang van het seizoen 2023-2024 komt voor de O10 categorie de strafcorner te vervallen; nieuw is de shoot-out. De wedstrijden uit de O10 categorie worden onder begeleiding gefloten door twee (beginnende) scheidsrechters die zelf in de O14 teams spelen. De wedstrijden duren 2 keer 30 minuten met 5 minuten rust tussendoor.

Vanaf O12 categorie

Vanaf de O12 categorie worden de wedstrijden gespeeld met 11 tegen 11 (inclusief keeper) op een heel veld. De scheidsrechters voor de thuiswedstrijden worden aangeleverd door de junioren uit de O16 teams die al enige ervaring met het fluiten van wedstrijden hebben.